Aktuality

Ve čtvrtek 12. června 2025 se v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice uskutečnilo žákovské mistrovství republiky v chemii. Celostátní finále největší chemické soutěže přivítalo 42 nejúspěšnějších žáků, kteří postoupili z krajských kol.

Uprostřed stojí Filip Kořínek ze ZŠ Letovice

„Celkem se do Mladého chemika zapojilo 23 400 žáků osmých a devátých tříd, což představuje doposud nejvyšší účast. Rekordní zájem o soutěž odráží pozitivní trend rostoucí popularity chemie u nastupující generace, která náš obor začíná vnímat jako velmi přitažlivý a perspektivní,“ uvedl děkan pořádající fakulty Petr Němec. „Dnešní finalisté prokázali velkou dávku talentu a nadstandardních vědomostí, které je opravňují k tomu, aby se chemie stala jejich studijním zaměřením. Věřím, že po maturitě se k nám mnozí z nich vrátí, aby na naší fakultě završili své vzdělání,“ doplnil profesor Němec.

Finálové klání se skládalo ze dvou částí. Teoretické znalosti prověřil písemný test, praktické dovednosti laboratorní práce. Součet bodových zisků z obou částí soutěže určil celkové pořadí. Nejlépe si vedl Filip Kořínek ze ZŠ Letovice, který se stal pomyslným králem mladých chemiků pro rok 2025. „Teorie mi šla dobře, ale v laboratoři jsem narazil na úlohy, které pro mě byly obtížnější. Očekával jsem proto umístění maximálně kolem pátého místa. Vítězství je pro mě velkým překvapením a mám z něj ohromnou radost. Chemie ale není mým jediným koníčkem, zajímám se také o IT technologie. Po absolvování gymnázia se rozhodnu, kterému z těchto oborů se budu věnovat dál,“ svěřil se vítěz.

Ten převzal z rukou rektora Univerzity Pardubice Libora Čapka notebook a od děkana pořádající fakulty Petra Němce příslib přiznání stipendia ve výši 36 000 Kč v prvním akademickém roce studia na FChT Univerzity Pardubice. Na druhé příčce se umístil Daniel Horák ze ZŠ a MŠ Krčín, Nové Město nad Metují, který si odnesl chytré hodinky a příslib stipendia v hodnotě 36 000 Kč. Věcné ceny mu předala zástupkyně MŠMT Karolína Gondková. Třetí místo obsadil Adolf Staffa ze ZŠ a MŠ Želechovice nad Dřevnicí, který převzal od ředitele Svazu chemického průmyslu ČR Ivana Součka mobilní telefon a od děkana FChT příslib stipendia v hodnotě 12 000 Kč.

Oceněno bylo všech 42 finalistů. Ceny předávali zástupci významných chemických společností, které se na podpoře soutěže podílely, představitelé státních orgánů a akademické sféry. Žáci, kteří se umístili na prvních pěti místech, získali i Cenu děkana FChT UPCE – příslib přiznání stipendia v prvním akademickém roce studia na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice v celkové hodnotě 108 000 Kč.

Protože za úspěchy nejlepších žáků stojí především jejich učitelé, uznání se dočkali i pedagogové, jejichž svěřenci obsadili první tři pozice. Učitelka vítěze Hana Nečasová ze ZŠ Letovice obdržela od děkana pořádající fakulty Petra Němce čestné uznání, dárkový koš pochutin a další ceny od partnerů soutěže. Lenka Dubnová ze ZŠ a MŠ Krčín, jejíž finalista se umístil na stříbrné příčce, převzala tytéž ceny od prorektorky Univerzity Pardubice Petry Bajerové. Bronzové Markétě Vlčkové ze ZŠ a MŠ Želechovice nad Dřevnicí předal ocenění projektový manažer Svazu chemického průmyslu ČR Jan Kvarda.

V rámci slavnostního vyhlášení výsledků ocenil děkan pořádající fakulty i osobnosti, které každoročně vytvářejí soutěžní náplň celostátního finále. Čestné uznání za odbornou garanci soutěže získali akademičtí pracovníci Katedry analytické chemie FChT UPCE prof. Petra Bajerová a doc. Martin Adam. Zvláštní cena byla udělena také mimořádně talentovanému finalistovi Matěji Vaníkovi ze ZŠ Palachova Brandýs nad Labem, který se v pouhých devíti letech stal historicky nejmladším účastníkem celostátního finále a v těžké konkurenci deváťáků dokázal obsadit krásné 19. místo. Výjimečně nadaný žák čtvrté třídy si odnesl čestné uznání za vynikající výsledky v soutěži a řadu tematických dárků od fakulty i partnerů soutěže.

Finálový den nabídl také přitažlivé vzdělávací aktivity. Kromě ukázek efektních chemických experimentů a komentované exkurze v prostorách fakulty to byl atraktivní program nazvaný Avantgardní kuchyně. Ten se zaměřil na molekulární gastronomii a mixologii a lektorka pořádající fakulty v něm představila možnosti využití chemických procesů a laboratorních technik při přípravě netradičních pokrmů. Součástí byla i degustace vzniklých produktů, která přinesla nevšední gastronomický zážitek.

Zdroj: Czech marketing